MANIFEST

El passat dilluns 2 d’agost es va fer públic l’acord entre la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol per ampliar l’aeroport de Barcelona – El Prat. Un acord tancat en una reunió no oficialitzada i d’esquena a una gran part de l’opinió pública que s’ha mobilitzat en contra d’aquest projecte durant els últims mesos. Amb aquesta operació, AENA, empresa de l’IBEX 35, aconsegueix poder invertir 1.704 milions d’euros per construir una terminal satèl·lit i allargar la tercera pista. L’acord inclou també els plans de creixement d’AENA als aeroports de Girona – Costa Brava i Reus, i la construcció d’estacions d’AVE en aquests aeroports. 

Per aquest motiu, organitzacions de l’àmbit social, veïnal, ecologista, de la pagesia i econòmic convoquem al conjunt de la ciutadania a una concentració unitària en protesta per la decisió dels governs català i espanyol, amb l’objectiu d’aturar aquest projecte abans del 30 de setembre, termini límit que s’ha fixat el Consell de Ministres per aprovar-lo. 

Fem una crida a la mobilització massiva de la població per denunciar l’opacitat i l’arbitrarietat amb les quals els dos governs s’estan pronunciant sobre una inversió de 1.700 milions d’euros que hipotecarà el nostre futur, sense cap projecte presentat públicament i amb total absència de justificació tècnica, social, ambiental, econòmica i financera.

Omplim els carrers el dia 19 de setembre a les 12 h per denunciar els impactes que tindrà aquest projecte. Impactes que els governs implicats i gran part dels partits i mitjans de comunicació volen amagar amb un debat reduccionista sobre l’estany de la Ricarda:

1

Impacte climàtic.

El 2019 l'aeroport de Barcelona - El Prat va arribar a la xifra rècord de 52 milions de passatgers i va generar 8,4 milions de tones de CO₂, més del doble de totes les emissions derivades del consum d'energia de la ciutat de Barcelona. Tenint en compte l'ampliació de capacitat prevista –de 55 a 70 milions de passatgers/any–, les emissions de CO2 podrien arribar a augmentar, com a mínim, un 33%, segons un informe recent de l'Agència de Desenvolupament Urbà de Barcelona. L'ampliació de l'aeroport és contrària als compromisos climàtics.

2

Impacte sobre el Delta del Llobregat, una zona d'especial importància ambiental, agrícola i hídrica.

Aquesta ampliació suposaria un nou atemptat contra el Delta, un ecosistema clau per a la sobirania alimentària i la conservació de la biodiversitat; i posa en risc el sistema d'aqüífers, que garanteix el consum d'aigua potable de l'àrea metropolitana. El 60% del territori del Delta ja s'ha perdut, i la Comissió Europea ha obert un procediment d'infracció a l’Estat espanyol per l'incompliment de les directives d'aigua, hàbitats i aus de l’anterior ampliació de l'aeroport. AENA planteja ¨compensar¨ els impactes amb terreny agrari, com si la crisi climàtica i la destrucció del Delta fossin una qüestió d'intercanvi d'hectàrees, ignorant la importància de la producció d’aliments de proximitat i quan fa més de 20 anys que s'incompleixen els acords de compensació que es van definir amb l'ampliació de la T1 del Prat.

3

Agreujament d’un model econòmic injust, especulatiu i en crisi.

El transport aeri i l’activitat aeroportuària són una important font d’emissions contaminants de l’aire (partícules en suspensió, òxids de nitrogen, sutge) i de soroll sobre els municipis de l’entorn. La població està exposada ja a nivells que afecten la seva salut, que són superiors als que marca la normativa i que s’incrementarien amb l'ampliació del nombre de vols intercontinentals i del trànsit aeroportuari que el projecte pretén.

4

Projectes especulatius en contra de l’interès general.

L’anterior ampliació de l’aeroport va significar el desembarcament dels grans capitals immobiliaris i del turisme massiu –el 82% dels turistes de Barcelona arriben en avió–, que s’han apoderat de la ciutat. Els costos socials i econòmics sobre la població són dramàtics: augment de la desigualtat, expulsió residencial, destrucció del comerç de proximitat dels barris i precarització i explotació laboral. La nova ampliació pretén intensificar aquest model en contra de l’interès general i a favor dels fons voltor, de constructores i bancs, així com de l'accionariat privat d'AENA (49%), on participen alguns dels majors fons d'inversió especulatius en l’àmbit mundial, com BlackRock. D’altra banda, amb les perspectives incertes de recuperació del trànsit aeri a escala global i de caiguda de la producció mundial del petroli –del qual l’aviació continuarà sent dependent en el mitjà i llarg termini–, presentar inversions de creixement d’infraestructures aeroportuàries només pot entendre’s com una maniobra per a ocultar la crisi financera d’AENA, que acumula un deute net de 7.355,2 milions d’euros.

QUÈ RECLAMEM?

Per tot això, manifestem la nostra oposició al projecte d’ampliació de l’aeroport Barcelona – El Prat i exigim als governs central i autonòmic

  • La paralització indefinida d’aquest projecte i de qualsevol ampliació d’infraestructures aeroportuàries i plans de creixement de l’aviació (tant l’ampliació de pistes com les noves terminals i noves connexions ferroviàries entre aeroports) així com els projectes immobiliaris associats de ciutats aeroportuàries, un model que afavoreix a grans capitals a costa de la població i del planeta.

  • La posada en marxa d’un pla de redimensionament d’AENA que inclogui el tancament d’aeroports ja deficitaris abans de la pandèmia i l’eliminació dels vols en trajectes curts que tinguin alternativa ferroviària, amb l’objectiu d’evitar la socialització de les pèrdues de la companyia a càrrec de l’erari públic i complir els objectius climàtics.

  • L’execució de les compensacions pendents de les anteriors ampliacions de l’aeroport de Barcelona i el port, i pel desviament del riu; així com les mesures per a frenar el deteriorament dels valors naturals i agraris del Delta del Llobregat en resposta a l’expedient d’infracció obert per la Comissió Europea.

  • Impulsar polítiques de sobirania alimentària i inversions al Parc Agrari del Baix Llobregat, com les impresindibles millores de les infraestructures de la xarxa de reg i la xarxa de drenatge; per a donar prioritat a la producció de proximitat, al consum de productes locals i saludables, i a la viabilitat d’activitats productives imprescindibles en un escenari de crisi de les cadenes globals de distribució d’aliments i crisi climàtica, assegurant-ne el relleu generacional.

  • Impulsar polítiques per transformar de forma urgent l’actual model econòmic injust i especulatiu per tal de: protegir el dret a l’habitatge, a la salut, a la mobilitat justa i sostenible, i a un treball digne; i enfortir el teixit productiu i econòmic intern amb l’objectiu de satisfer les necessitats bàsiques del conjunt de la població i respectar els límits biofísics del planeta.

Fem una crida a la mobilització de tot el país perquè aquesta concentració sigui també un clam contra la manca de democràcia i les polítiques continuistes que aquest projecte exemplifica, les quals intensifiquen un model econòmic injust i insostenible.

Ens sumem també a les concentracions que es faran el mateix dia 19 de setembre en contra de les ampliacions dels aeroports de Palma i Madrid, les motivacions de les quals són també les nostres. Per això alcem la veu de manera conjunta dient ben clar i alt: 

Ampliacions d’aeroports, NO! 
Defensem el clima, la salut i la vida!

MESURES COVID-19

ampliacions-no_covid_2

Contacte:

ampliacionsno@gmail.com

CONVOQUEN